III Urodziny Janusza Christy na Grodzisku.

15 lipca, już po raz trzeci, korzystając z gościnności sopockiego Grodziska, wspólnie świętowaliśmy Urodziny Janusza Christy. W tym roku bawiliśmy się pod hasłem 45 lat Kajka i Kokosza, gdyż dokładnie 10 sierpnia 1972 r. w „Wieczorze Wybrzeża” ukazał się pierwszy odcinek komiksu pt. „Złote prosię”. Z tej okazji przygotowaliśmy zabawę plenerową „Tropami Kajka i Kokosza”, podczas której starsi i młodsi musieli wykonać kilka prostych zadań i wykazać się wiedzą o Kajku i Kokoszu. Wszyscy, którym udało się poprawnie wykonać komplet zadań otrzymali oficjalny certyfikat Przyjaciela Kajka i Kokosza, wystawiony przez naszą Fundację. Zabawie towarzyszyła wystawa okolicznościowa „Kajko i Kokosz – 45 lat”, a na zakończenie Kapral i Łamignat z bloga Na plasterki!!! wygłosili prelekcję multimedialną „Kajko i Kokosz – Na tropach legendy”.

III Urodziny Janusza Christy
III Urodziny Janusza Christy. Kajko i Kokosz – 45 lat [fot. archiwum Fundacji]