Lil i Put. Wzloty i upadki. Tom 6, czyli Maciej Kur i Piotr Bednarczyk w formie!

Szósty tom humorystycznej opowieści fantasy dla odbiorcy w każdym wieku. Album, podobnie jak poprzedni tom, zawiera zbiór wielu jedno- oraz kilkustronicowych opowieści, z których większość ukazała się w ciągu ostatnich kilku lat na łamach magazynu „Nowa Fantastyka”. Put marzy o lataniu! Aby osiągnąć ten cel, eksperymentom nie ma końca. Niestety przyprawiają one tylko o ból głowy bądź to samego Puta, bądź wszystkich w otoczeniu. Lil z kolei kontynuuje próby pokonania Utopca, co ma równie destrukcyjne skutki. Razem z elfką Miksją Iskier przeżyją serię zakręconych przygód, takich jak pobyt na bezludnej wyspie z gigantycznym krabem czy wyprawa na biegun północny. Zajrzymy też na bal wampirów i dowiemy się, jak w świecie Małoludów wygląda szkoła oraz co ma ona wspólnego z zombie ich przodków. Później wszyscy mieszkańcy krainy ruszą w szaleńczy wyścig, aby odnaleźć pewien legendarny skarb. Jak zawsze będzie wesoło, przygodowo, zwariowanie i z odrobiną dreszczyku grozy!

mat. prasowe EGMONT POLSKA

Scenariusz komiksu napisał Maciej Kur, absolwent warszawskiej ASP, współautor seriali animowanych i filmów dokumentalnych. Rysunki są dziełem innego absolwenta warszawskiej ASP – ilustratora, malarza i twórcy murali Piotra Bednarczyka. Obaj Panowie są także autorami kontynuacji kultowej serii Janusza Christy „Kajko i Kokosz”

mat. prasowe EGMONT POLSKA

„Lil i Put” to komiks wyróżniony w pierwszej edycji „Konkursu im. Janusza Christy na komiks dla dzieci”. Odcinek „PLUSK” ukazał się w podręczniku języka Polskiego do klas VII, zaś przygody „Lila i Puta” ukazują się regularnie w magazynie „Nowa Fantastyka”.

Informacja prasowa EGMONT POLSKA

5 1 vote