Nadeszła długo wyczekiwana, numizmatyczna premiera roku – KAJKO I KOKOSZ W SREBRZE! Zobacz pierwszą na świecie monetę z bohaterami komiksu Janusza Christy

Mennica Gdańska, jako pierwsza firma numizmatyczna na świecie, przy współpracy i na licencji Fundacji ,,Kreska” im. Janusza Christy, wyemitowała monetę z bohaterami komiksów „Kajko i Kokosz”.

W najbliższych latach planowane są kolejne emisje tworzące finalnie całą serię poświęconą serii komiksów. Monetę wybito z 62,2 g czystego srebra, z okazji 50-lecia powstania pierwszego komiksu z tej serii. Została uszlachetniona kolorowym drukiem UV, umieszczona są w pięknym pudełku wraz z certyfikatem autentyczności.

foto: Moneta Kajko i Kokosz Janusz Christa – mat. prasowe Mennica Gdańska

Rewers monety przedstawia esencję całej serii. W centralnej części znajdują się kolorowi główni bohaterowie, czyli Kajko (z lewej strony) i Kokosz (z prawej strony). Dookoła nich znajdują się ważne postacie drugoplanowe: Ciotka Jaga (na miotle), kruk Gdaś, kasztelan Mirmił, zbój Łamignat, Hegemon, Kapral, smok Miluś i Lubawa. Na rewersie widnieje data powstania pierwszego komiksu, a na dole znajduje się logo serii.

foto: Moneta Kajko i Kokosz – mat. prasowe Mennica Gdańska

Z kolei na awersie widnieje wizerunek grodu kasztelana Mirmiła, w którym mieszkali słowiańscy wojowie. W centrum umieszczono herb emitenta, nominał, próbę kruszcu oraz wagę monety.

foto: Moneta Kajko i Kokosz – mat. prasowe Mennica Gdańska

WIELOPOKOLENIOWA INSPIRACJA

Dlaczego Kajko i Kokosz stali się inspiracją menniczą?

Od 50 lat dzielni woje Mirmiła bawią kolejne pokolenia czytelników. W „Wieczorze Wybrzeża” ukazały się w sumie 3 historie z przygodami Kajka i Kokosza. Oprócz pierwszej, znanej obecnie pod tytułem „Złoty puchar” (1972-1973), opublikowano jeszcze „Szranki i konkury” (1973-1974) oraz „Woje Mirmiła” (1974-1975). W 1975 roku Janusz Christa przeniósł się ze swoimi bohaterami do ogólnopolskiego „Świata Młodych”. Ukazały się historie: „Szkoła latania” (1975), „Wielki turniej” (1976) i „Na wczasach” (1977). Następny komiks z przygodami nierozłącznej pary przyjaciół zatytułowany „Zamach na Milusia” ukazał się w magazynie komiksowym „Relax” (1977-1978). Od 1980 roku kolejne przygody Kajka i Kokosza ponownie publikował „Świat Młodych”. Ukazały się „Skarby Mirmiła” (1980), „Cudowny lek” (1981), „Festiwal czarownic” (1982) i „Dzień Śmiechały” (1983). W latach 80. Krajowa Agencja Wydawnicza (KAW) wznowiła wszystkie historie w osobnych albumach oraz premierowo opublikowała „W krainie borostworów” (1987). Serię uzupełnia album „Mirmił w opałach” (RÓJ 1990) oraz antologia „Urodziny Milusia” (Egmont 2004), która zawiera krótkie epizody oraz kalendarze komiksowe z lat 1987 i 1988.

Od 2003 roku wszystkie albumy sukcesywnie wznawia wydawnictwo Egmont, a od 2016 wydaje „Nowe przygody” Kajka i Kokosza tworzone przez nowych autorów. W 2016 roku „Szkoła latania” trafiła na listę lektur obowiązkowych dla uczniów klasy IV szkoły podstawowej, a od 2021 roku Kajka i Kokosza można oglądać w serialu animowanym na jednej z platform streamingowych.

Więcej informacji:

www.kajkoikokoszmonety.pl