Nowa umowa Fundacji Kreska: Powstanie gra na konsole PlayStation 5 i Xbox z kultowymi bohaterami komiksu “Kajko i Kokosz”

Fundacja Kreska im. Janusza Christy podpisała nową umowę na stworzenie gry na konsole PlayStation i Xbox oraz platformy Steam i urządzenia mobilne. Za produkcję gry odpowiadać będzie polska spółka Starving Pixels, która powstała w wyniku fuzji firmy ImMORTAL oraz zagranicznej spółki KIKO CAT Limited.

Od początku tego roku uniwersum Janusza Christy rozrasta się z każdym miesiącem – mówi Paulina Christa prezes Fundacji Kreska im. Janusza Christy, spadkobierczyni i wnuczka Janusza Christy – to kolejny bardzo ważny projekt dla Fundacji szczególnie, że fani komiksów ,,Kajko i Kokosz” i jednocześnie gracze oczekiwali od nas, że powstanie gra właśnie na PlayStation i Xbox-a.

Gra w polskiej wersji językowej ma już roboczy tytuł „Kajko i Kokosz – Na plasterki” i będzie to multiplayer co-op Hack 'n’ Slash. Pierwsza wersja grywalnego demo powinna być dostępna już pod koniec 2021 na platformie Steam. Mechanika gry oparta będzie o zdobywające co raz to większą popularność systemy „papierowe” RPG. Producent panuje również zaangażować  fanów serii w proces tworzenia gry.  Już  wkrótce na portalu www.kaykoandkokosh.com pojawią się pierwsze informacje jak uczestniczyć w kreacji scenariusza, ankiety dotyczące wyboru głównych bossów i  sidequestów czy NPC.

O Starving Pixels

Nowo powstałe Starving Pixels w wyniku fuzji min. Brytyjskiej spółki KIKO CAT istniejącej na rynku od początku 2017 roku. Producent ponad 20 tytułów gier na urządzenia mobilne, obecnie rozwijający ofertę o desktopy oraz konsole jak PlayStation czy Xbox. Do 100 tysięcy graczy miesięcznie, wysokie zaangażowanie oraz współczynnik retencji siódmego dnia na poziomie powyżej 25% to główne atuty Starving Pixels. Największym hitem jest gra „Chicago Train”, której akcja toczy się na terenie stanów zjednoczonych, a rozgrywka skupia się na klasycznych lokomotywach USA, do których spółka otrzymała licencję od giganta transportu METRA rail. Spółką zainteresowały się takie legendy jak Yodo1, cheetah mobile czy Green Panda Games, z którymi twórcy rozpoczęli współpracę nad nowymi tytułami oraz w zakresie platformy reklamowej.

Wszelkie informacje sukcesywnie dostępne będą na stronie: www.kaykoandkokosh.com oraz naszym profilu społecznościowym: facebook.com/Kayko-and-Kokosh

O Fundacji :

Fundacja „Kreska” im. Janusza Christy została założona w sierpniu 2015 roku przez Paulinę Christę, wnuczkę artysty oraz przyjaciół, znawców i miłośników twórczości artysty. Głównym celem Fundacji jest powstanie multimedialnej Galerii Janusza Christy oraz ochrona i zachowanie oryginałów oraz pamiątek po Mistrzu polskiego komiksu. Ponadto Fundacja zamierza promować sztukę komiksu, a w szczególności komiksu dla dzieci, poprzez organizowanie wystaw, imprez tematycznych, warsztatów komiksowych oraz publikację wydawnictw okolicznościowych.

Fundacja posiada już umowy na  serial animowany ,,Kajko i Kokosz”, który można obecnie oglądać na platformie Netflix, produkcję musicalu w Teatrze Syrena w Warszawie (premiera we wrześniu 2021 r.), gry na Nintendo i urządzenia mobilne oraz film fabularny, którego producentem jest Aurum Film. Aurum Film to studio, które ma na koncie nominowane do Oscara „Boże Ciało” Jana Komasy, „Ostatnią rodzinę” Jana P. Matuszyńskiego, „Magnezję” Macieja Bochniaka czy seriale „Król” na podstawie powieści Szczepana Twardocha oraz „Żmijowisko” – ekranizację książki Wojciecha Chmielarza. Autorem scenariusza do filmu aktorskiego jest Krzysztof Gureczny, który na swoim koncie ma m.in. scenariusze do filmu „Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa” oraz serialu animowanego „Kacperiada”. Film wyreżyseruje Mateusz Rakowicz, którego debiut fabularny „Najmro. Kocha, kradnie, szanuje” z Dawidem Ogrodnikiem w roli głównej.