Wystawa „Na plasterki!!! – czyli Janusz Christa dla zaawansowanych” towarzyszyła 26. Międzynarodowemu Festiwalowi Komiksu i Gier w Łodzi.

Prezentowana była w dniach 2-18 października 2015 roku w Galerii „526” Poleskiego Ośrodka Sztuki. Przygotowana została we współpracy z twórcami bloga „Na plasterki!!!”, które jest swoistego rodzaju wirtualnym muzeum twórczości Janusza Christy.

Plakat-Wystawa-Christa

Z okazji 5-lecia bloga, jego twórcy Hegemon, Kapral i Łamignat sięgnęli do najgłębszych czeluści swojego archiwum i wyciągnęli unikalne rarytasy kolekcjonerskie. Natomiast Paulina Christa udostępniła ponad 100 szkiców, rysunków i plansz komiksowych. Wystawa została tak zaprojektowana, by stworzyć spójną i ciekawą opowieść o meandrach twórczości Janusza Christy. Zamiast eksponowania rysunków i faktografii, autorzy na każdej planszy czymś widza zaskakują, a tym samym upodabniają wystawę do macierzystego bloga. Niemal na każdej planszy w komiksowy (a jakże!) sposób opowiadają jakąś anegdotę. Wiele eksponatów oraz rysunków zostało po raz pierwszy zaprezentowanych publicznie.

Wystawa "Na plasterki!!! - czyli Janusz Christa dla zaawansowanych" w Łodzi/zdj. materiały prasowe Fundacji
Wystawa „Na plasterki!!! – czyli Janusz Christa dla zaawansowanych” w Łodzi/zdj. Poleski Ośrodek Sztuki
Wystawa „Na plasterki!!! – czyli Janusz Christa dla zaawansowanych” w Łodzi/zdj. materiały prasowe Fundacji
Wystawa „Na plasterki!!! – czyli Janusz Christa dla zaawansowanych” w Łodzi/zdj. Comics Wars