Netflix udostępnia kadry z drugiej części serialu animowanego Kajko i Kokosz oraz ogłasza nazwiska gwiazd ze świata filmu i muzyki wcielający się w nowe postacie! Premiera 17 listopada.

Dziś w Warszawie, 20 października 2021 r. – Netflix zaprezentował kadry z drugiej części serialu animowanego ,,Kajko i Kokosz” na licencji Fundacji Kreska im. Janusza Christy , opartego na kultowym komiksie Janusza Christy.

mat. prasowe Netfllix

Do obsady znanej z pierwszego sezonu dołączyli znakomici twórcy ze świata filmu i muzyki wcielający się w nowe postaci – Krystyna Janda (Dyrektorka Szkoły Latania), Brodka (Kaprylda), Anna Cieślak (Kapłanka Porewita), a także Jerzy Stuhr (Dziad Borowy), Andrzej Seweryn (Wielki Kapłan) oraz Olaf Lubaszenko (Ramparam).

mat. prasowe Netfllix

W animacji zobaczymy ponownie dobrze znanych bohaterów, którym głosów użyczyli Artur Pontek (Kajko), Michał Piela (Kokosz), Jarosław Boberek (Mirmił), Anna Apostolakis (Lubawa), Agata Kulesza (Jaga), Jan Aleksandrowicz-Krasko (Łamignat), Grzegorz Pawlak (Hegemon), Jacek Kopczyński (Kapral), Abelard Giza (Oferma), Krzysztof Zalewski (Wit), Eryk Lubos (Rodrus) oraz Maciej Kosmala (Miluś).
Do grona twórców dołączyli również Marta Stróżycka odpowiedzialna za reżyserię odcinka Nawiedzony Gród oraz Aliaksandr Sasha Kanavalau reżyser epizodów: Łaźnia oraz W dziczy. Nad reżyserią pozostałych odcinków czuwali Michał Śledziu Śledziński, Robert Jaszczurowski, Łukasz Kacprowicz oraz Marcin Wasilewski.

mat. prasowe Netfllix

Autorami scenariuszy zarówno pierwszej jak i drugiej części serialu są Maciej Kur i Rafał Skarżycki, a projektów głównych postaci – Sławomir Kiełbus.
Druga część serialu wyprodukowanego przez EGoFILM składa się z dziewięciu trzynastominutowych odcinków. Trzecia części złożona z dwunastu odcinków ukaże się w 2022 r.

Światowa premiera pierwszej oraz drugiej części na Netflix

już

1 grudnia 2021 roku.

O serialu:
Kajko i Kokosz to serial animowany stworzony na podstawie kultowego komiksu autorstwa Janusza Christy. Głównymi bohaterami są słowiańscy wojowie – Kajko i Kokosz, którzy w kolejnych odcinkach serii wyruszą na wyprawy i zwiedzą świat poza Mirmiłowem. Jednak nie zabraknie również historii z życia grodu. Przygody dzielnych wojów będą pełne podstępów Zbójcerzy, fanaberii kasztelana Mirmiła, a także psot figlarnego smoka Milusia.

Reżyseria: Michał Śledziu Śledziński, Tomasz Leśniak, Marcin Wasilewski (GS Animation), Łukasz Kacprowicz (GS Animation), Robert Jaszczurowski (GS Animation), Marta Stróżycka, Aliaksandr Sasha Kanavalau, Tomasz Karelus, Waldemar Mordarski

Scenariusz: Maciej Kur, Rafał Skarżycki Konsultacja scenariuszowa: Mike de Seve, Baboon Animation

Projekty postaci: Sławomir Kiełbus

Muzyka: Stefan Wesołowski