Kajko i Kokosz bohaterami serialu animowanego. Znani scenarzyści i kompozytor muzyki dołączyli do zespołu producenta. Znamy nazwiska i roboczy tytuł pierwszego pilotażowego odcinka.

Praca nad serialem o Kajku i Kokoszu nabierają tempa i mają szczególny wymiar – to praca z jednym z najważniejszych i najpopularniejszych polskich komiksów. Pierwowzór daje ogromny potencjał fabularny: stworzony przez Chryste świat i bohaterowie pobudzają wyobraźnię, sprawiają, że kolejne przygody same przychodzą do głowy.  Fundacja „Kreska” im. Janusza Christy, która udzieliła licencji na realizację serialu o przygodach bohaterskich wojów  warszawskiemu Studio EGoFILM szczególnie docenia dobór scenarzystów Rafała Skarżyckiego i Macieja Kura oraz Mikołaja Stroińskiego kompozytora ścieżki dźwiękowej m.in. do gry ”Wiedźmin 3: Dziki Gon”.

W związku z tym, iż planujemy dystrybucję międzynarodową serialu chcemy wyprodukować 52 odcinki. Dzięki takiej ilości odcinków seria ma szanse zaistnienia nie tylko na rynku Polskim, ale również za granicąinformuje Ewelina Gordziejuk z EGoFILM.

mat. prasowe: EGoFilm/Fundacja „Kreska” im. Janusza Christy

W 2019 roku planowana jest realizacja developmentu serialu, czyli opracowanie plastyki serii dostosowanej to programu animacji, w których będzie realizowany projekt, pierwszych testów animacji oraz realizacja pilotażowego odcinka serialu.  Tytuł roboczy odcinka 1 to : ,, Szczęście miał Kajko, lecz Kokosz zje jajko” / ,,Smocze jajo”. Obecnie w studio trwają prace literackie tj. są tworzone pierwsze scenariusze oraz treatmenty do sezonu pierwszego -26 odcinków.

Animacja ma nawiązywać do klasycznej animacji poklatkowej. Projekty plastyczne powstają w oparciu o rysunki mistrza Christy, co jest dla mnie kluczowe przy tej produkcji. Przy realizacji opracowania plastycznego współpracę zadeklarowali już Piotr Bednarczyk, który współpracuje m.in. z wydawnictwem Egmont przy takich tytułach jak Kajko i Kokosz: Nowe Przygody – 2 – Łamignat Straszliwy, Kajko i Kokosz: Nowe Przygody – 1 – Obłęd Hegemona. Piotr ma odpowiadać za scenografię w serialu. Kolejnym twórcą, który zadeklarował współpracę przy opracowaniu plastycznym serialu, a konkretnie przy tworzeniu postaci jest m.in. Sławomir Kiełbus. Artystę wskazał niegdyś sam Christa, jako swojego następcę, dlatego tym bardziej cieszę się z tej współpracy – mówi GordziejukCenię sobie tego twórcę za stylowy rysunek, co dla mnie jest niezwykle ważne. Kreska artystyjest bliska oryginałowi jak twierdzi producentka.

mat. prasowe: EGoFilm/Fundacja „Kreska” im. Janusza Christy

Do opracowania muzycznego serii zaangażujemy Mikołaja Stroińskiego. Jego muzyka ilustruje filmy, seriale i gry video; w jego dorobku znajduje się ponad 6 tysięcy utworów. Ma na swoim koncie skomponowanie muzyki do trzeciej części sagi o Wiedźminie – ”Wiedźmin 3: Dziki Gon”,

Nadchodzący serial Kajko i Kokosz to ukłon w stronę przyjemnych lat młodości wielu z nas a jednocześnie możliwość stworzenia czegoś nowego i wyjątkowego – mówi Stroiński.

Mi, jako producentce zależy na tym by muzyka była skomponowana i wyprodukowana w sposób dojrzały i z należytym szacunkiem dla komiksowej serii – dodaje Gordziejuk

Kojko i Kokosz to opowieść o przyjaźni, o podróżach, o przygodzie i o zabawnych relacjach panujących w Mirmilowie. Wszystko to może oddać i podkreślić brzmienie orkiestry symfonicznej, które daje możliwość operowania najszersza gama barw i emocji – oznajmił kompozytor. Przyozdobiłbym ją elementami kojarzącymi się ze epoka przedstawioną w „Kajko i Kokoszu”. Pojedyncze instrumenty etniczne z naszego regionu takie jak kemencze, suki bilgorajskie, viole korbowe, wszelkiego rodzaju flety itd. Instrumenty te nie tylko nadadzą dodatkowej atrakcyjności produkcji, ale też muzyce pewnej wyjątkowości. Podkreślą też element słowiańskiej kultury – mówi Stroiński.

W tworzeniu scenariuszy serialu czerpiemy pełną garścią z komiksów, pamiętając, że zmieniamy medium na film, który rządzi się odmiennymi regułami. Liczę na to, że serial zainteresuje Kajkiem i Kokoszem nowe pokolenia, a zagorzałym fanom sprawi przyjemność spojrzenia na ukochanych bohaterów w filmowej wersji – mówi Rafał Skarżycki scenarzysta serialu.

Pisanie scenariuszy do serialu o Kajku i Kokoszu, jest jak lektura komiksów o ich przygodach – To czysta frajda. Obaj z Rafałem jesteśmy miłośnikami świata Christy, a co za tym idzie z łatwością odnajdujemy się w tym klimacie. Naturalnie podchodzimy też do sprawy profesjonalnie: to inne medium, inna struktura scenariuszowa i zupełnie nowy odbiorca reprezentujący nowe pokolenie. Na szczęście mamy do dyspozycji galerię barwnych i elastycznych postaci, które bez problemu odnajdują się w każdej nowej sytuacji. Dodatkowo mam już spore doświadczenie z bohaterami Christy, piszę scenariusze do najnowszych komiksów o ich przygodach, które wydaje Egmont Polska. Także spokojnie: Włos z głowy Kajka nie spadnie, a w przypadku Kokosza sprawa nieco ułatwiona – dodaje z uśmiechem Maciej Kur – scenarzysta

O efektach i postępach pracy nad serialem animowanym będziemy informowali na bieżąco. Zależy nam na budowaniu przy tej okazji dobrych relacji pomiędzy nami,  fanami komiksów, rodzicami i ich dziećmi oraz całym środowiskiem komiksowym w Polsce. Tylko tak osiągniemy sukces w momencie wprowadzenia serialu na rynek – podsumowuje Paulina Christa prezes Fundacji „Kreska” im. Janusza Christy

red.

5 1 vote

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
krystian

Fajnie gdyby wyprodukowano jakies porzadne figurki podczas trwania serialu , zazwyczaj bajki zagraniczne sa jakby reklamami zabawek i w ten sposob sie zarabia , oby sie nie okazalo ze wyprodukuja kilka odcinkow i skonczy sie kasa bo nie bylo zadnych wiekszych planow aby wprowadzic zabawki/artykuly na bazie serialu.