Komiksy i spotkania z dzielnymi wojami Kajkiem i Kokoszem na Międzynarodowym Festiwalu Komiksu i Gier 2021 w Łodzi

Gratką dla wszystkich fanów twórczości Janusza Christy będzie sobotnie spotkanie poświęcone jubileuszowej edycji „Złota Kolekcja. Kajko i Kokosz”, którą wydawnictwo Egmont przygotowało z okazji 50.lecia serii. O pracach nad kolekcją opowiedzą Paulina Christa – wnuczka Mistrza, Tomasz Kołodziejczak – wydawca, Krzysztof Janicz – znawca twórczości Janusza Christy oraz Arkadiusz Salomoński odpowiedzialny za renowację kolorystyczną plansz komiksowych i okładek oryginalnych „Złotej Kolekcji. Kajko i Kokosz”.

Miłośników dzielnych słowiańskich wojów zainteresuje też spotkanie z kontynuatorami kultowej serii Janusza Christy – Sławomirem Kiełbusem, Maciejem Kurem i Piotrem Bednarczykiem, które odbędzie się w niedzielę o godzinie 15:00. Autorzy serii „Kajko i Kokosz. Nowe Przygody” opowiedzą o pracy nad „Zaćmieniem o zmierzchu” i pozostałych tomach serii. Duch Janusza Christy będzie też mocno obecny podczas sobotniego spotkania zatytułowanego „Dzik, Lisek, Kubatu oraz Wojtek i Rudy, czyli komiksy dla dzieci z Egmontu”, podczas którego Paweł Kicman porozmawia z Bereniką Kołomycką, Jakubem Sytym i Piotrem Hołodem – autorami serii komiksowych nagrodzonych w konkursie na komiks dla dzieci im. Janusza Christy („Malutki Lisek i Wielki Dzik”, „Kubatu”, „Wojtek i Rudy”)

SOBOTA, 2 października

SPOTKANIA AUTORSKIE I PRELEKCJE

Dzik, Lisek, Kubatu oraz Wojtek i Rudy, czyli komiksy dla dzieci z Egmontu
sala C, poziom -1

Spotkanie z autorami kolejnych tomów komiksów dla najmłodszych, wydawanych dzięki konkursowi na komiks dla dzieci im. Janusza Christy: Bereniką Kołomycką („Malutki Lisek i Wielki Dzik”), Jakubem Sytym („Kubatu”) i Piotrem Hołodem („Wojtek i Rudy”).
Spotkanie poprowadzi Paweł Kicman

Kajko i Kokosz: pełna integracja
sala A, poziom -1

O „Złotej Kolekcji. Kajko i Kokosz” Janusza Christy opowiadają Paulina Christa, Tomasz Kołodziejczak, Krzysztof Janicz i Arkadiusz Salomoński.
„Złota Kolekcja” to wyjątkowa, jubileuszowa edycja z okazji 50-lecia serii Kajko i Kokosz. Kolekcja składa się z sześciu tomów, w których zebrane zostaną wszystkie komiksy Kajko i Kokosz – w kolejności chronologicznej i poddane renowacji kolorystycznej.
Dodatkiem do każdego albumu jest obszerne posłowie Krzysztofa Janicza, zawierające wiele cennych informacji i ciekawostek o historii serii oraz samym Januszu Chriście. Czytelnicy znajdą też liczne archiwalne zdjęcia, okładki, ilustracje i szkice.
Spotkanie poprowadzi Marcin Łuczak.

17:00 – 19:00
Klub Świata Komiksu, czyli Tomasz Kołodziejczak w ogniu pytań o plany wydawnicze
sala A, poziom -1

Jak co roku, Tomasz Kołodziejczak, redaktor naczelny Klubu Świata Komiksu wydawnictwa Egmont, opowie o planach wydawniczych Egmontu na 2022 rok oraz zdradzi, jakich nowych tytułów i reedycji możecie się spodziewać.
Prowadzenie: Marcin Łuczak.

NIEDZIELA, 3 października

15:00 – 16:00
Nowe przygody dzielnych wojów – o pracy nad „Kajkiem i Kokoszem” opowiadają autorzy
sala A, poziom -1

Spotkanie z autorami serii „Kajko i Kokosz. Nowe Przygody” – Sławomirem Kiełbusem, Maciejem Kurem i Piotrem Bednarczykiem. Kontynuatorzy kultowej serii Janusza Christy opowiedzą o pracy nad „Nowymi Przygodami” i o najnowszym albumie z cyklu zatytułowanym „Zaćmienie o zmierzchu”.
Prowadzenie: Marcin Łuczak

STREFA AUTOGRAFÓW (płyta, poziom -1)

11:00-12:30 – Maciej Kur, Sławomir Kiełbus, Piotr Bednarczyk, Magdalena „Meago” Kania

Zapraszamy !